piektdiena, 2013. gada 7. jūnijs

Aprikožu - plūmju pīrāgs(tarte)

Šis gardais un saldskābais kūkveida izstrādājums radās pavisam nejauši - cepu "sēnītes" un no sagatavotās kātiņu glazūras atlika krietnākā daļa. Skatījos, kas man vēl pieejams, lai gardums nebūtu jāizmet, bet tas būtu daļa kādam citam kārumam. Tajā brīdī ieradās vīrs ar aprikožu maisiņu - patreiz vēl paskābas, lai ēstu tāpat vien, bet īstajā ēdienā - pat ļoti baudāmas. Tā ideja gatava un es ķēros pie jaunas kūkas radīšanas.

Mīklas pamatnei:
1 ola
200g sviesta
100 g cukura
1/2 tjk. cepamā pulvera
2 glāzes miltu
Visu ātri samīca un liek ietaukotā cepamformā (mana - 28 cm). Cep gatavu 200* C.

Pildījumam:
7 -10 aprikozes
20 žāvētas plūmes bez kauliņiem
35 g cukura (var nelikt, ja aprikozes ir gatavas un saldas, arī plūmes mēdz būt dažādas)
Aprikozēm izņem kauliņus, sagriež apmēram astoņās daiviņās. Bļodā ieber cukuru
un samaisa kopā ar veselām plūmēm.

Bezē masai:
2 vidēju olu baltumi
šķipsna sāls
250g pūdercukura
1/2 citrona sula
Saputo visas sastāvdaļas līdz biezai, spīdīgai un vijīgai masai.

Uz izceptās mīklas pamatnes uzreiz ziež ievārījumu, vienmērīgi izkārto sacukurotās plūmes ar aprikozēm.
Virs pildījuma klāj bezē masu. Liek cepties 160*C.
Cepu uz vidējās restes, virs tās liekot  pannu - lai pildījums cepas kopā ar bezē masu. Ja šādi nav iespējams izdarīt, kopējā pīrāga cepšana notiek trīs etapos: pamatne - pildījums - bezē.
Sākumā kūka ir sulīga, bet atdziestot - plūmes uzsūc mitrumu, uzbriest un iegūst patīkamu tekstūru.


Smaržīgs un sulīgs gardums ir gatavs!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru