trešdiena, 2012. gada 14. novembris

Ķirbju sukādes

Ķirbji... mana vājība! :)

Šoreiz par ķirbju sukādēm.

Pirmo reizi tās pagaršoju pirms dažiem gadiem Dabas muzeja ķirbju izstādē. Tajā katru gadu pārdod ļoti garšīgas ķirbju sukādes 100 g smagās paciņās. Pēdējā izstādē šāds gardums maksāja Ls 1,50. Paciņas saturu ēdu lēni, kārtīgi izgaršojot, lai saprastu kas un kā jādara. Sukādes gatavoju arī no cidonijām un dzērvenēm; tagad pēc vairākiem eksperimentiem beidzot esmu atradusi savu recepti arī ķirbju variantam. Rezultāts noteikti būs dažāds, atkarībā no izmantotā ķirbja, jo atšķiras gan to struktūra, gan garša - ir sulīgāki, mīkstāki ķirbji ar maigāku garšu, kā arī it kā sausāki, kraukšķīgāki, koncentrētākas garšas ķirbji.


Nepieciešams:
ķirbis 1,5 kg              
cukurs 1 kg
citrons 1 gab
citronskābe ½ paciņa

Ķirbi (ar visu mizu, tā kļūst mīksta) sagriež gabaliņos 1*1 cm un liek saldētavā uz 3 dienām. Daļēji atkusušus pārber ar cukuru, citrona sulu un citronskābi, samaisa. Šādi sagatavotus ķirbjus 3-4 dienas glabā ledusskapī, pa laikam apmaisot, lai veidojas sīrups. Izveidojušos sīrupu notecina, gabaliņus liek uz plāts un žāvē cepeškrāsnī max 50 º C pa 2 stundām. Žāvēšanu atkārto 2-3 reizes, pēc žāvēšanas sukādes pilnībā atdzesējot.

!!! Ja gatavo vairākas sukāžu porcijas, sīrupu iespējams izmantot vairākas reizes, iepriekšējam pievienojot trešdaļu nepieciešamā cukura daudzuma un pusi citrona. Šis pamatā attiecas uz ķirbju sīrupu; dzērveņu un cidoniju sīrupu var izmantot dzērienam, ķīselim utml.

!!! Dzērveņu sukādes sīrupa veidošanās laikā iespējams glabāt istabas temperatūrā. Ķirbis kopā ar cukuru siltumā ātri sāk rūgt.

!!! Ķirbju sukādes mīkstu, marmelādei līdzīgu struktūru iegūst pēc dažām dienām, turot tās noslēgtā traukā.

Lai izdodas!

4 komentāri:

  1. Dzērveņu sukādes gatavo pēc tāda principa?

    AtbildētDzēst
  2. Paldies! Atradu tepat arī pa dzērvenēm!!!

    AtbildētDzēst
  3. izklausās ļoti garšīgi būs jāpamēģina

    AtbildētDzēst
  4. ķirbju sīrupu var uzglabāt istabas t, ja tam pieliek vēl nedaudz cukuru un pavāra 40-50 min, tad sīrups paliek dzidrs un atdziestot nedaudz sabiezē. Šāds nerūgs. Esmu melnu muti eksperimentējusi, kamēr atkodu. Vārot var pagaršot, man patīk saldenskābs, tad pēc vajadzības piešauju citronskābi.

    AtbildētDzēst