svētdiena, 2011. gada 4. septembris

Sālītas rudens sēnes

Sasālīju vakar lasītās rudens sēnes - pārsvarā cūcenes un alksnenes, pa kādai bērzlapei.

Sēnes novāru 2 ūdeņos, kam pievienots nedaudz sāls, tad uz apm. 24 h liek mērcēties aukstā ūdenī, ko pāris reizes nomaina. Kad sēnes nomērcētas, ūdeni nolej.
Sausā traukā ieber sāli, liek dilles, pāris sīkāk sagrieztas ķiploka daiviņas, tad kārtu sēnes - tā, līdz trauks pilns. Kārtīgi piespiež, lai radusies sēņu sula pārklāj visas kārtas. Virsū liek slogu - parasti izmantoju sālamajam traukam atbilstoša lieluma šķīvi, virspusē akmeni un vāku.
Šādi sagatavotas sēnes parasti izmantojam salātiem. Tad sēnes kādu dienu iepriekš nomērcē ūdenī, lai nav tik sāļas, klāt liek svaigus, sagrietus sīpolus un samaisa ar krējumu vai eļļu.

1 komentārs: