otrdiena, 2011. gada 13. septembris

Āboli +

Šodien man tāda kā konservēšanas diena. Mājās nogādāti pāris maisi ābolu un tagad no tiem top šādi tādi gardumi ziemai.
Ābolu ievārījums, parastais - no saldajiem Rudens svītrotajiem un skābenajiem Antonovkas ābolīšiem. Uz 1 kg ābolu ņemu apm. 700 g parastā cukura. Izmantojot ievārījuma cukuru, pietiek pat ar 400 g.

Dažādībai - ievārījumi āboli + brūklenes, āboli + plūmes un āboli + cidonijas - proporcijas pēc izvēles. Parasti manā ievārījumā āboli sastāda pusi augļu/ogu masas.


Aijas blogā tikko pārķēru :) svaigu recepti - āboli + ķirbis, apelsīnu un citronu sula. Mans ievārījums sanāca zaļgandzeltens, jo ķirbim mizas tuvumā mīkstums ir zaļgans. Vārot lieliski smaržoja! Ievārījumam jūtama ķirbja garša. Šis vēlāk izrādās lielisks ātrām ziemas plātsmaizēm - pamatne+ievārījums+drupatas!









Ābols + paprika
- šo konservēšanas recepti šajā gadā atradu internetā un nu izmēģināju.
Recepte:
3 kg ābolu, vēlams Antonovkas vai citi skābie
3 kg paprika
marinādei:
4 l ūdens,
300g 9% etiķa
800 g cukura.
Paprikai iztīra sēklas, sadala 4 daļās. Āboliem izgriež serdes, sadala 4 daļās.
Uzvāra marinādi no visām trim sastāvdaļām, verdošā liek blanšēties papriku un ābolus. Noblanšētus liek litra burkās, pārlej marinādi un uzreiz aizvāko.
Tā kā šo recepti tikai izmēģinu, ņēmu trešdaļu sastāvdaļu. Manas paprikas un āboli bija krietni lieli, tos dalīju 6-8 daļās. Manuprāt, šādi arī ērtāk pildīt burkās, jo var blīvāk salikt, turklāt, pasniedzot galdā - nav milzīgi gabali. Garša, protams, veidosies pēc laika, tomēr šie šķiet tādi kā saldeni salāti. Degustēsim vēlāk!

Laba lieta!
Daudziem ābolu laikā kompotiem un citām lietām netīk tieši ābolu sagatavošanas darbs, kas aizņem daudz laika. Ja kāds vēl cīnās ar seržu izgriešanu ar nazīti, tad varu ieteikt bumbiņu veidojamo nazīti. Viss norit ļoti ātri, ja ir īstais palīgs! Ar šo ideāli izgriezt serdi āboliem, bumbieriem, pat cietajām cidonijām! Tāpat ērti izveidot glītu iedobumu, piemēram - persikiem, kam dažreiz pēc kauliņa izņemšanas paliek mazi krikumiņi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru