ceturtdiena, 2011. gada 7. jūlijs

Marinējam gaļu cepšanai uz grila

Pašlaik ir jūlijs un cepšana uz grila rit pilnā sparā!
Bet sākas tas viss pavasarī, tiklīdz nokusis sniegs un atnākušas pirmās saulainās dienas - gan dārzos un pagalmos, gan pie ūdeņiem, gan pat garāžu kooperatīvos! Ap Jāņiem šī smarža ir visur un tā turpinām līdz rudenim, ja vien ziemā nedodamies piknikā uz mežu, bet tad gan visbiežāk cepam desiņas.
:) Tad nu stāsts ir par gaļu cepšanai uz grila. Tā, dažādi pagatavota, nopērkama ikkatrā veikalā, tomēr ātri vien - tikai jāsagriež un jāsamaisa - varam samarinēt mājās. Turklāt bez liekām piedevām.

Te trīs vienkārši veidi, kā gaļu marinē mūsmājās - citronos, sinepēs un kefīrā. Marinēšanai ņem kakla karbonādi un minētajās marinādēs gaļu iztur optimāli 3 dienas - vismaz pirmajā dienā ieteicams visu pāris reizes apmaisīt.

1) Citroni
2 kg gaļas, sagrieztu gabaliņos, liek bļodā, kurā pievieno ripās sagriestus 4-6 vidējus sīpolus (vai vairāk - atkarībā no tā, vai sīpoli arī tiks cepti/ēsti vai izmantoti tikai marinādei) un ripās sagrieztus 2 vidējus citronus. Pievieno etiķi (pavisam nedaudz vai vairāk, ja vēlas asāku garšu), sāli, maltus melnos piparus - šīs lietas gan pēc garšas. Marinādei pielej nedaudz vārītu, atdzesētu ūdeni, jo šajā marinādē gaļa stipri uzsūc šķidrumu. Citronus vai daļu no tiem pēc 2 dienām var izņemt no marinādes, lai tie marinādei nepiedod izteiktu citronu garšu, skābenumu. Ja papildus pievieno pāris karotes cukura, cepot gaļa nedaudz karamelizēsies.

2) Sinepes
2 kg gaļas, sagrieztu gabaliņos, liek bļodā, kurā pievieno 1.5 burciņas Angļu sinepes (ar graudiņiem) , nelielu, sīki sagrieztu diļļu buntīti un apm. 5 -7 ēd. karotes olīveļļas, šķipsnu sāls.















3) Kefīrs
2 kg gaļas, sagrieztu gabaliņos, liek bļodā, kurā pievieno 4-6 vidējus sīpolus (vai vairāk - atkarībā no tā, vai sīpoli arī tiks ēsti vai izmantoti tikai marinādei), nelielu, sīki sagrieztu diļļu buntīti un kefīru - tik daudz, lai šķidrums pārsegtu gaļu. Pēc garšas pievieno sāli.




















Cepam un izbaudām vasaru!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru