piektdiena, 2011. gada 17. jūnijs

Eksperimenti ar Jāņu sieru

Pagājušajā gadā, kādā man mīļā virtuālajā pavārgrāmatā - http://krista.lv/, kur dažādas - saldas un sāļas - gardas receptes ievieto Krista, beidzot atradu sev tīkamu Jāņu siera recepti. Sanāca tiešām gards siers!

Bet šajā gadā es tomēr atkal ķēros pie eksperimentiem ar sieram vajadzīgajam sastāvdaļām un nu manā krājumā būs vēl divas siera variācijas.
Mans atklājums, ka siera pagatavošanai nav nepieciešams tik daudz piena, cik receptēs parasti norādīts - uz 1 kg biezpiena var iztikt ar 1-2 l piena norādīto 3-5, pat 7 l vietā. Pie šāda secinājuma nonācu, kad vienā paņēmienā izmēģināju vairākas receptes - biezpienu bija nopirkusi gana, bet piens aptrūkās - samazināju daudzumu un nonācu pie taupīgā režīma - garšas vai siera masas konsistences izmaiņas nemanīju.

Pamatā pagatavošana Jāņu sieriem ir vienāda:
  • ja vēlas viendabīgākas masas sieru, biezpienu samaļ

sakuļ olas ar pārējam sastāvdaļām pēc receptes - ķimenēm, dillēm, sāli, sviestu, krējumu (atkarībā no receptes)

















uzkarsē pienu (bet nevāra), tajā liek biezpienu (ja norādīts - kefīru - tas vieglāk ļauj atdalīties sūkalām), karsē tālāk, līdz atdalās dzidras sūkalas un biezpiena masa veļas vienā gabalā














  • biezpiena masu nokāš šķidrā audumā, marlē vai sietiņā, liek atpakaļ siltā katlā,
  • pievieno sakulto olu masu
  • maisot karsē apm. 10 min, līdz biezpiena masa atkal veļas vienā gabalā

masu lej ar ūdeni vai sviestu samitrinātā audumā vai marlē


















liek zem sloga

















Receptēm var pievienot dažādas garšvielas - ķimeņu vietā likt, piemēram, čilli piparu pulveri - iegūstot asu sieru - reiz pagatavoju šādu variantu - ar alu esot lielisks salikums!
Esmu ēdusi šādi pagatavotu mājas sieru saldā variantā - ar sasmalcinātiem riekstiem - prieks gardēžiem!
Pievienojot olas, var likt tikai to dzeltenumus.
Sāls - pievienots, tas siltam sieram mazāk jūtams. Tāpēc - nepārsālīt!
Dažās receptēs minēts ūdens - nedaudz pievienots pirmās biezpiena karsēšanas laikā, tas sieru padarot mīkstāku.
Pēc slogošanas, sieru drānā var izlikt pažāvēties caurvējā.

Tātad - viss gatavotāja rokās!

Un - sūkalas - izdzeram, izskalojam matus, izmantojam kosmētikā - mazgājam pēdas vai attīram seju!

Te nu būs mani jaunie Jāņu siera eksperimenti (tradicionālā garā, bet skaidrības labad dodu nosaukumus):

Jāņu siers ar ķimenēm un dillēm

1 kg biezpiena
2 l piena
3 olas
50 g sviesta
1/2 gl kefīra
sāls
ķimenes
dilles

Siers ar nelielu daudzumu papildus taukvielu - ir maigāks, dilles piedod svaigāku garšu.

Kreptīgs Jāņu siers

1 kg biezpiena
2 l piena
3 olas
100 g sviesta
100 g skāba krējuma
3 olas
sāls
ķimenes

Šim sieram pievienotais sviests un īpaši - skābais krējums, dod pilnīgāku, izteiktāku siera garšu.

Baudām savu vasaras sieru!

1 komentārs:

  1. Paldies par receptēm. Vajadzētu kādreiz saņemties un pamēģināt! :)

    AtbildētDzēst